Bilgisayar Mühendisi Olmak!

Macintosh 128k

Uzun bir aradan sonra yeniden sizinle birlikteyim. Bir süre daha kişisel blog’umda tam anlamıyla yazamayacağım, malum işler ve yoğunluktan dolayı…

Bugün sizlere bilgisayar mühendisliği hakkında bilgi vereceğim. Bu konuya deyinmemin nedeni ders verdiğim bilgisayar mühendisi öğrencilerinin, çevremdeki bilgisayar mühendisi olacak öğrecilerin ve bilgisayar mühendisi olmak isteyen öğrencilerin bana yönelttikleri sorular.

Öncelikle gayet sıkıntı bir bölüm bu bölümü okuyanlar veya yeni mezunlar için Allah kolaylık versin diyorum. Kısacası hem bir lanet hemde bir hediye olan bir bölüm.

Ülkemizde üretimin yurtdışındaki ülkeler gibi olmamasından dolayı mühendislik açıkçası eskisi kadar rağbet görmemekte, piyasaya baktığımızda özellikle ülkemizde, işletme mezunları malesefki günümüzde sektörde mühendislerden daha çabuk yükseliyor ve daha fazla kazanıyor. Mühendisliği en güvenilmez tarafıda piyasada malesefki bilgisayar mühendisliği bunun nedeni açıkcası piyasadaki bilgisayar mühendisleri ve yazılımcıların çok sık iş değiştirmesi ve tutunamaması. Günümüze göre insanlar eskiye nazaran çok daha sık iş değiştirsede bilgisayar mühendisi ve yazılımcılarda bu 2 katı açıkçası özelliklede yazılım projelerinde çalışanların işlerini sık sık değiştirmeleri hem işletmeler için çok büyük bir sıkıntı ve maddi kayıp hem de, yazılımcının gelişmesini engelleyen bir durum. Durum bu şekilde olunca şirketlerinde Bilgisayar Mühendislerine veya yazılımcılara güveni azalıyor.

Ülkemizdeki Bilgisayar Mühendisliği sayısıda bir hayli fazla ama sektörde kaliteli kod yazabilen mühendis sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Türkiyede insanlar bilgisayar mühendisliğini havalı bir meslek diye seçiyorlar durum böyle oluncada durum bölümü okumaya geldiklerinde faciya oluyor. Ayrıca ülkemizdeki çoğu bilgisayar mühendisi resmen tekniker gibi çalıştırılıyor.

Çoğu Bilgisayar Mühendisi özellikle özel okulda okuyanlar bölümlerini bitirme projelerini, tezlerini piyasada para ile yaptırarak mezun olabiliyorlar. Malesef ki her yıl bana 10 yakın Bilgisayar Mühendisi öğrencisi geliyor ve bu öğrencilerin sadece bir kaçı devlette okuyan Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerinden. Bitirme projelerini yapmamı istiyorlar Freelancer Developer olduğumdan dolayı bu olaya kızsamda geri çeviremiyorum sonuç olarak ben yapmazsam başkalarına yaptıracaklar hiç olmazsa yaptığım projeyi onlara öğreterek deneyimlerimi paylaşmaya yol göstermeye çalışıyorum. Projelerini yaptığım öğrencilere; projelerindeki yazılımın kod kısmını, amacını, nasıl yapıldığını öğretiyor aynı zamanda sunuma hazırlıyorum.

Zor bir durum açıkcası ülkemizde özel üniversitelerin eğitim kalitesi daha yüksek olmalıyken bu denli kötü ve çarpık olması özellikle bu meslekte açıkçası piyasadaki özelde okuyan çoğu bilgisayar mühendisi birşeyi bilmiyor bilenler çok iyi olanlarda var tabiki onlarda bölümü severek azimle çalışan araştıran öğrenciler.

Bilgisayar mühendisliği sürekli araştırma gerektiren bir meslek birşeyi bilmediğiniz taktirde size birşeyden anlamıyor gözüyle bakılan bir meslek bu bakımdan bir hayli nankör diğer mühendisliklerde eğitiminizi tamamladıktan sonra yapacaklarınız belliyken bu meslekte malesefki dediğim gibi araştırma gerektiyor. Mutlaka bir bölümde uzmanlaşmalısınız herşeyi bilmeniz mümkün değil fakat birşey sorulduğundan fikir üretip yorum yapabilmelisiniz. Öncelikle teknolojinin gerisinde kalmamalısınız.

Unutmayınki bir bilgisayarınız olduğunda en rahat para kazanabileceğiniz meslek bu fakat sürekli kendinizi geliştirmeniz her işte olduğu gibi işinizi severek yapmanız ve bir amacınız olması lazım.

Son bir tüyo size her zaman bir hobiniz olsun çalışmalarınızdan ara ara uzaklaşın. Çünkü ara sıra remleri boşaltmak gerekir yeni şeyler yapabilmek için:)

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Yazar Hakkında

36 Yaşında İzmir doğumlu İstanbulda yaşıyor Bahçeşehir Üniversitesi İşletme Yüksek Lisans ve Okan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisi mezunu. ISTKA, ve Huawei Telecominication de Yazılım Geliştirici olarak çalıştıktan sonra, kariyerine Freelancer Yazılımcı olarak devam etti. Şuan kurumsal şirketlere yazılım ve seo danışmanı olarak hizmet veriyor. Lost Ajans ve Alican Design'ın kurucusu, Atölye Noktası'nın kurucu ortağı ayrıca birde artık Kırmızı Koltuk YouTube Kanalı var :)

Benzer yazılar